Затлъстяването – основен риск за развитие на диабет

Затлъстяването – основен риск за развитие на диабет
   12-ти ноември е световния ден за борба с диабета. Той е първото неинфекциозно заболяване, което ООН признава за световна заплаха. 463 млн. души по света страдат от него, което е около един на всеки десет. За последните 20 години три пъти се е увеличил броят на болните от диабет.
 
   Самото заболяване е хронично и при него панкрасът не може да произвежда достатъчно инсулин, а това води до повишаване на кръвната захар. Така се стига до т.нар. „захарен диабет“, който може да има изключително тежки последици.
 
   Около 80% страдащи от диабет (тип2) са с наднормени килограми и имат незадоволителна двигателна активност. Обиколка на талията над 85 при жените и над 100 при мъжете се смята за рискова. В рисковата група попадат и много деца, тъй като страната ни се нарежда в челните места по затлъстяване сред подрастващите.
 
   Има няколко просто механизма, с които да намалим опасността от развитие на тази коварна болест:

 
 Здравословно и балансирано хранене – това е най-важната мярка, която задължително трябва да предприемем, ако искаме да се погрижим за здравето си. Добре е да намалим бързите въглехидрати до минимум и да ги заместим с бавни (пълнозърнето брашно, овес, елда и др.), да увеличим приема на качествени протеини, да наблегем на салатите и да добавим повече фибри в менюто. Има варианти дори едно цяло хранене да бъде заместено с пълноценен, питателен шейк, богат на всички необходими микро и макронутриенти.  

   Повече движение – ако всеки ден отделяме поне по един час за активна разходка и минимум 30 минути за по-сериозно натоварване, това ще е достатъчно да ни държи в добро здраве и форма.

    По-малко стрес – спокойствието, качествената почивка и достатъчното количество сън са нужни за превенция от диабет. Доказано е, че системното недоспиване увеличава риска от развитие на заболяването.    
   Ако имате нужда от изготвяне на индивидуален хранителен режим според Вашите нужди, цели и здравословно състояние, свържете се с наш специалист по здравословно хранене.
   Вижте формите за контакт в сайта ни или ни пишете във Фейсбук:
https://www.facebook.com/WellnessClub.NextLevel
 
БЛОГ