Здравословните ползи от хранителните режими на растителна основа

Здравословните ползи от хранителните режими на растителна основа
Баланс между белтъчини и мазнини
 
   По-голямото количество белтъчини на растителна основа в хранителния ни режим може да доведе до намаляване на кръвното налягане. Частично това се дължи на факта, че източниците на протеин от месо съдържат други съставки, например наситени мазнини. За нашето здраве е важно да намалим приема на наситени мазнини и да увеличим приема на полиненаситени мастни киселини. Балансът на мазнини често е в полза на храните от растителен произход. 
 
Холестерол
 
  Някои от здравословните храни, част от хранителния режим на растителна основа, например ядки и бобови растения, осигуряват хранителни вещества, които спомагат за регулиране нивата на холестерол и могат да окажат влияние върху здравословното състояние на Вашите кръвоносни съдове. Затова не е изненадващо, че хранителният режим на растителна основа се свързва с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания, сред които е исхемичната (коронарна) болест на сърцето.

 
Балансиране на теглото и нивата на захар в кръвта
 
   Хранителните режими на растителна основа играят роля при управлението на теглото и нивата на кръвната захар. В сравнение с хранителен режим, който съдържа месо, вегетарианското меню се асоциира с намален риск от затлъстяване. Една от причините за това е, че растителният режим често е богат на влакнини (фибри). Влакнините увеличават обема на изпражненията, храната остава в храносмилателната ни система по-дълго и усещането ни за ситост е по-продължително. Освен това фибрите забавят усвояването на други хранителни вещества (например захар) и намаляват количествата освободен инсулин. Не е изненадващо, че при вегетарианците рискът от развиване на диабет, тип 2, е много по-нисък. 

   Можете да запазите удобен за Вас час за БЕЗПЛАТНА ОНЛАЙН КОНСУЛТАЦИЯ с наш сертифициран специалист по здравословно хранене, който да Ви изготви индивидуален хранителен режим, съобразен с Вашите нужди и цели. 
   За информация и записване - пишете ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/WellnessClub.NextLevel
   
БЛОГ