Мед

Мед

Медът - храната на боговете

 
Любопитни факти

Още от древността са познати вкусовите и хранителни качества на меда. Днес той се класифицира като супер храна (функционална храна) поради множеството си качества, концентрирани в малък обем продукт. Прочутият лекар Авицена препоръчвал меда като храна, която повишава работоспособността и удължава живота. Медът според Авицена запазва младостта, изостря ума и възстановява паметта. Древните гърци обожавали меда, смятайки го за важен елемент при храненето, което намира отражение и в митологията им – амброзията, храната на боговете, представлявала смес от мляко и мед. В Англия медовината е позната като национално питие отпреди 2 000 години, прабългарите също са обичали тази напитка.

 
Полезни свойства

Към ценните качества, които притежава медът, можем да добавим и това, че  облекчава главоболието и ... махмурлука, защото съдържа фруктоза, която спомага за по-бързото разграждане на алкохола. Освен това той ни пази от резки промени в нивото на алкохол, което пък е причина за пристъпа на главоболие на другата сутрин. В пчелния мед се съдържат биостимулатори, т.е. вещества, повишаващи жизнената дейност на организма. Наблюденията са показали, че спортистите, които употребяват мед преди състезания или в почивките между тях, бързо възстановяват изразходваната мускулна енергия. Мнозина лекари препоръчват пчелния мед на възрастни хора и деца, а също и на хора, които се нуждаят от бързо възстановяване на силите след продължително боледуване. Медът оказва лечебно действие, ако се приема в подходящи ежедневни дози.

 

Кристализация на меда

Естествено свойството на меда е рано или късно да кристализира. У нас това е по-познато като захаросване и на такъв мед се гледа с недоверие. Но в някои европейски страни на пазара по-добре се приема кристализиралия мед, защото при него е сигурно, че съдържанието на вода е не повече от 18%, а всички останали свойства са запазени. Кристализиралият мед има още едно предимство: по-добре се смесва с други препарати при изготвянето на лечебни средства. При течните методи за изготвяне на лечебни смеси с мед се срещат трудности поради разликата в относителното тегло на съставките и утаяването им на слоеве.

 
Основни елементи, съдържащи се в меда

В 100 гр. мед се съдържат: вода - 21%, белтъци - 0,4%, мазнини - 0%, въглехидрати - 78,3%, калории - 323, които се усвояват много бързо от организма. Въглехидратите (70-80%) са представени главно от глюкоза, фруктоза, дизахарида захароза и около 20 други ди- и тризахариди. Органичните киселини са винена, лимонена, млечна, мравчена и др. Минералните вещества в меда са калий, калций, натрий, фосфор, сяра и магнезий. Аминокиселините са около 20 на брой – глутаминова киселина, глицерин, тирозин, лизин и др.

Медът  може да се използва вместо захар във всички готварски рецепти, използвайте количество, което е на половината на захарта.

Супер храни