Омега-3 мастни киселини и ползите от рибеното масло!

Омега-3 мастни киселини и ползите от рибеното масло!
   Хранителната информация относно мазнините в миналото беше доста простичка: наситените мазнини са "лоши'', а полинаситените - "добри". Нещата обаче са малко по-сложни: вече говорим за правилния баланс на мазнини - и по-специално при 2 вида полинаситени мазнини: Омега-3 и Омега-6. 

   Първо, да въведем малко терминология: Омега-3 и Омега-6 се отнасят до химическия строеж на мастните киселини; съществуват няколко вида от всяка една, като ние приемаме с храната, не само един. Във всяка група има "жизненонеобходими" (есенциални) мастни киселини - такива, които трябва да приемаме с храната, защото тялото ни не може да ги произвежда само. В малки количества мастните киселини Омега-3 служат да подпомогнат зрението и работата на мозъка. Проблемът идва оттам , че храните днес са наситени на мазнини Омега-6, а не получаваме достатъчно Омега-3. 

   Претрупани сме с Омега-6, която се намира във всичко: от пържените картофки до хлебните изделия и сладките храни. В същото време не консумираме достатъчно Омега-3 и по-специално от риба, ядки и др. 
   
   За да сте уверени, че получавате правилното съотношение мазнини, се опитайте да хапвате повече риба, ако имате възможност или приемайте рибено масло* като добавка. Храни като чия, лен, орехи са богати на Омега-3 мастни киселини, затова се постарайте да ги включите във всяко хранене.    Ето накратко и някои от най-големите ползи от консумацията на повече риба и рибено масло:

   - Намалява тревожността и депресивните състояния;
   - Подобрява зрението и работата на очите;
   - Налалява нивата на триглицеридите в кръвта и повлиява високото артериално налягане;
   - Предпазва от сърдечно-съдови заболявания и усложнения;
   - Намалява артериалните плаки в артериите;
   - Намалява възпалителните процеси в организма и повлиява благоприятно автоимунните заболявания;
   - Намалява омазняването на черния дроб;
   - Редуцира предменструалния болков синдром;
   - Предпазва от развитие на туморни образувания;
   - Оказва положително влияние върху костната система и ставите;
   - Прави кожата, косата и ноктите здрави и с прекрасен жизнен вид; 

   Има много ползи от редовния прием на Омега-3 мастни киселини, така че ако не успявате да се храните достатъчно разнообразно и да си ги набавяте в достатъчно количество от менюто, то заложете на приема на хранителни добавки. 

   * Хранителната добавка Herbalifeline Max на Herbalife Nutrition съдържа рибено масло от устойчиви източници, богато на Омега-3 (ЕРА, ейкозапентаенова киселина и DHA - докозахексаенова киселина).

   Посетете ни и във Фейсбук, където всеки ден публикуваме полезна информация за здравословното хранене, рецепти  и др. Също така можете да запазите безплатен час за онлайн консултация с наш треньор. Само последвайте линка: https://www.facebook.com/WellnessClub.NextLevel
БЛОГ