Чия - сила и енергия в няколко малки семенца!

Чия - сила и енергия в няколко малки семенца!
Семената чия са древна култура, идваща от района на Южна Америка и използвана още от маите и ацтеките. Според техния фолклор името „чия“ значи „сила“. Това е така, защото малките семенца са мощен енергиен източник, богат на антиоксиданти, омега-3 мастни киселини, въглехидрати, протеини и калций. Усвояват се изключително добре от тялото. В две супени лъжици се съдържат около 140 калории, от които 4 грама протеин, 9 грама мазнини, 12 грама въглехидрати и 11 грама фибри, плюс витамини и минерали. Чията има приятен, леко орехов вкус и е чудесна добавка към салати, шейкове, зърнени закуски, смутита и др. Ако се смесят с вода, се получава желеобразна субстанция, която може да се използва като заместител на яйцата във веганската кухня. Консумирането по 2 с.л семена от чиа всеки ден би осигурило 18 процента от дневните нужди от калций, 27 процента от фосфор, 30 процента от манган и по-малки количества калий и мед. Те осигуряват повече омега-3, калций, фосфор и фибри, отколкото ленените семена, а повечето хора не консумират достатъчно от тези основни хранителни вещества.    Храните, богати на фибри, помагат на хората да се чувстват по-дълго време сити и обикновено са с по-ниско съдържание на калории. Доказано е, че увеличеният прием на фибри и диета с високо съдържание на фибри помагат при отслабване. Семената от чиа съдържат близо 5 грама фибри на една супена лъжица, а високите им нива на омега-3-мастни киселини и алфа-линолова киселина могат да бъдат полезни за отслабване. То се смила по-бавно в тялото, като потенциално предотвратява глада за по-дълъг период. Въпреки че няма много проучвания за ефекта на чиа върху кръвната глюкоза и инсулиновата резистентност, проучване от 2017 г. предполага, че семената от чиа могат да имат способността да превръщат глюкозата във въглехидрати с бавно освобождаване. Това може да има положителен ефект върху хората с диабет тип 2. Диетите с високо съдържание на фибри са свързани с по-малък риск от развитие на диабет, а храненето с високо съдържание на фибри помага да се поддържа стабилна кръвната захар.

   Въз основа на преглед на констатациите от няколко големи проучвания Националният институт по медицина установи, че диетите с 14 грама фибри на всеки 1000 калории са свързани със значително намаляване на риска както от коронарна болест на сърцето, така и от диабет тип 2. Доказано е, че увеличеният прием на фибри понижава кръвното налягане и нивата на холестерола.
Преглед на 67 отделни контролирани проучвания установи, че дори умереното увеличаване на приема на фибри с 10 грама на ден намалява LDL или „лошия“ холестерол, както и общия холестерол. Последните проучвания показват, че диетичните фибри могат да играят роля в регулирането на имунната система и възпалението. По този начин може да намали риска от състояния, свързани с възпаление като сърдечно-съдови заболявания, диабет, рак и затлъстяване. Редовната консумация на чия помага и за превенция на възпалителни заболявания на дебелото черво. 

   Добавете семена чия към ежедневното си меню и се хранете максимално разнообразно и балансирано.

   Можете да запазите удобен за Вас час за БЕЗПЛАТНА ОНЛАЙН КОНСУЛТАЦИЯ с наш сертифициран специалист по здравословно хранене, който да Ви изготви индивидуален хранителен режим, съобразен с Вашите нужди и цели. 
   За информация и записване - пишете ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/WellnessClub.NextLevel

 
БЛОГ