Фитонутриенти

Фитонутриенти
   Пигментите, които придават на плодовете, зеленчуците, билките и някои пълнозърнести култури красивия им цвят, са растителни компоненти, наречени фитонутриенти. Много от тях действат и като антиоксиданти, предпазвайки клетките от увреждания. получени при ежедневната обмяна на веществата.

   Балансираният хранителен режим с най-малко 5 порции цветни плодове и зеленчуци на денможе да Ви гарантира, че получавате всички необходими хранителни вещества. Когато плодове като ябълка, червена боровинка, грозде, портокали, се приемат заедно, те предоставят една по-богата смес от хранителни вещества с антиоксидантен ефект, отколкото когато се консумират по отделно. Витамините и минералите, сред които В2, С, Е, цинк, мед, манган, допринасят за защита на клетките от оксидативен стрес. Затова смело си приготвяйте салата (плодова или зеленчукова) с цветовете на дъгата. Включвайте богата палитра и в готвените ястия. Плодовете и зеленчуците имат свои уникални пигменти и профил фитонутриенти, но нивото на последните с антиоксидантни свойства също варира - затова е чудесна идея да хапвате изобилно различни видове и цветове. 

   За още полезни факти за храненето прочетете и другите ни статии или посетете нашата фейсбук страница, където можете да се запишете за безплатна онлайн консултация с треньор:
https://www.facebook.com/WellnessClub.NextLevel
БЛОГ