Тиквата като суперхрана!

Тиквата като суперхрана!
   Добавянето на една чаша варена тиква (около 245 г) към ежедневното ни хранително меню набавя 49 ккал, 2 г протеин, 3 г фибри и 0,2 г мазнини, 12 г въглехидрати, както и високи нива на витамини и минерали като А, С, Е, магнезий, мед и други! Супер, а!

   ПОДДЪРЖА СИЛНИЯ ИМУНИТЕТ

   Тиквата осигурява 245 процента от дневния ви препоръчителен прием на витамин А, който помага на тялото да се бори с инфекциите. Освен това осигурява 19 процента от ежедневните Ви нужди от витамин С, който помага на имунните клетки да работят по-ефективно и раните да зарастват по-бързо.

   ПОЛЕЗНА ЗА ЗРЕНИЕТО

Тиквата съдържа и високи нива на бета каротин, който придава красивия ярко оранжев цвят на нея и на морковите. В клинични изпитвания е установено, че високите дози витамини С, Е и бета каротин намаляват риска от прогресия на свързаната с възрастта дегенерация на очната макула. Витамин А също е жизнено важен за доброто ни зрение, а в оранжевото изкушение той е цели 245 % от препоръчителния дневен прием. 

   ПАЗИ СЪРЦЕТО

Тиквата има високи нива на калий. Едно проучване показа, че намаляването на натрия и повишаването на калия спомагат за понижаване на кръвното налягане, което потенциално намалява риска от инсулт. Също така антиоксидантите в тиквата като витамин С, Е и лутеин могат да намалят възпалителните процеси, свързани със сърдечни заболявания.

   ЗАЩИТАВА ОТ РАК

Предварителните изследвания показват, че антиоксидантите като бетакаротен, витамин А, С и Е, намиращи се във високи нива в тиквата, могат да предпазят от някои видове рак като рак на белия дроб или простатата. Едно проучване също така показва защитните ефекти на каротеноидите като бета каротин срещу рак на дебелото черво. През 2014 г. е установено, че редовната консумация на тиква забавя развитието на рак на дебелото черво при японска популация. 

   Така че не му мислете, а смело добавяйте тиква към своите солени или сладки кулинарни шедьоври!
   А за изготване на индивидуален хранителен режим и безплатна консултация с треньор, пишете ни в нашата фейсбук страница:
https://www.facebook.com/WellnessClub.NextLevel
БЛОГ