Хранене от стрес. Как да се справим?

Хранене от стрес. Как да се справим?
   Храненето поради стрес обикновено не премахва стреса, а само добавя излишни килограми. През изминалата 2020-та година стресът при всички ни беше в големи количества, а не е добре да се успокояваме с храна и след това да страдаме от проблеми с килограмите. Ето няколко прости съвета как да се справим с това:

   1. Водете си дневник на приеманата храна.
Това действително може да Ви помогне да видите какво точно предизвиква у Вас храненето поради стрес. Всеки път, когато усетите потребност да хапвате, отбележете колко гладен се чувствате по скалата от 1 до 10. 

   2. Признайте чувствата си - Вие знаете, че емоциите са двигателната сила да ядете, когато сте под стрес, затова най-добре ги изкарайте от себе си. 

   3. Поработете върху уменията си да се справяте - Когато стресът почука на вратата Ви, задайте си въпроса: "Какво лошо ше се случи, ако не ям?" Да, нивата Ви на стрес може малко да се увеличат, но чувството скоро ще премине. Научете се на търпение. 

   4. Намерете алтернативи на храненето.
Отделете минута-две да помислите върху чувствата си и намерете начин да решите проблемите си. Направете списък с неща, които могат да заместят безцелното хранене - разходка, музика, медитация и др.

   5. Забравете лошите навици - Тези, които се хранят поради емоции, продължават да смятат, че най-добрият начин да намерят спокойствие е чрез храна. Както е при другите вредни навици, хапването при стрес се случва още преди да сте го обмислили дали е нужно. Затова трябва да се отучите от вредните си навици и да се учите да правите нещо различно от разходка до хладилника. 

   6. Изчакайте да премине - Хората, които ядат поради стрес, често се боят, че ако не заситят нуждата си от храна, ще станат още по-ненаситни. Когато обаче изберем да изчакаме и ангажираме съзнанието си с нещо разсейващо, ще установим с изненада, че чувстото на глад е отминало. 


   Посетете и нашата фейсбук страница, където можете да си запазите час за безплатна онлайн консултация с наш треньор. Очакваме Ви!
https://www.facebook.com/WellnessClub.NextLevel
БЛОГ