Богати на витамин D храни

Богати на витамин D храни

 

 Не случайно витамин D е наричан още „слънчев витамин“, тъй като слънчевата светлина благоприятства неговото естествено производство в тялото ни. Той е едно от основните хранителни вещества, за които е известно, че има мощни ефекти върху организма ни. Играе важна роля в регулирането и усвояването на важни минерали като калций, магнезий и фосфат. Освен това, този витамин е жизненоважен за повишаване на имунната система и е известно, че улеснява растежа и развитието на костите и зъбите, както и подобрява устойчивостта срещу различни заболявания.
 
 
 
   Ето и някои от храните, особено богати на него:
 
   1. Краве мляко – млякото дава 20% от дневната ни нужда от витамин D. Освен това в киселото млако има полезни бактерии, които допринасят за балансираната работа на чревната флора, а както знаем 80% от имунитета ни зависи от здравето на червата.
 
 
 
   2.Овесени ядки - Подобно на повечето пълнозърнести храни, овесените ядки също са отличен източник на витамин D. Освен това овесът е пълен с основни минерали и витамини и сложни въглехидрати, които са необходими на нашето тяло, за да остане здраво и във форма. 
 
 
 
 
   3.Яйцата – Те  са друг добър източник, както и чудесна, питателна храна. Докато по-голямата част от протеините в едно яйце се намират в белтъка, то мазнините, витамините и минералите са най-вече в жълтъка, ето защо не бива да се лишавате от него. Яйцата от свободни кокошки съдържат до 3-4 пъти повече витамини и минерали в жълтъка си. 
 
 
 
  4.Гъби - Тъй като гъбите растат на слънчева светлина, те са изключително богати на витамин D. Освен това са богати и на B- витамини B1, B2, B5 и минерали като мед. Но не всички гъби имат еднакво количество витамин D. То варира в зависимост от вида и сорта. Винаги е по-добре да берете гъби, които се сушат на естествена слънчева светлина. Ако не можете да намерите сушени гъби, можете също да ги изложите на слънце, за да увеличите съдържанието на витамин D.

 
 
   5.Сьомга - сьомгата е популярна мазна риба и чудесен източник на витамин D. Това важи и за други видове по-мазни риби. Винаги е по-добре да заложите на дива риба, а не отглеждана в аквакултури, защото при нея нивата на полезни вещества са много по-високи. 
 
 
 
   Времената, в които живеем не са леки и ни изправят пред редица трудности и изпитания. Най-важното, обаче, е да успеем да запазим здравето и доброто си настроение. Витамин D е част от механизмите, с които да  противодействаме срещу вирусите и лошото настроение, а правилното и балансирано хранене е задължително, за да сме в добра форма. 
 
 
   Продуктите на Herbalife Nutrition са незаменим източник не само на витамини и минерали, но и на протеини, полезни мазнини, въглехидрати и фибри. Те са пълноценни заместители на хранения и ви дават сила и енергия за целия ден с малко съдържание на калории.
 
   Последвайте ни във Фейсбук, където можете да си запазите и час за безплатна консултация с наш треньор на място в офиса в София или пък онлайн в удобно за вас време.
БЛОГ