Какво е ХРОНОХРАНЕНЕ?

Какво е ХРОНОХРАНЕНЕ?

 
   Връзката между това КАКВО ядем и КОГА го ядем отдавна се обсъжда в научните среди. Всички сме чували традиционното: „Не яж след 19.00 ч., ако искаш да отслабнеш!“ или „Пий чаша топла вода с малко лимон в нея сутрин на гладно!“...Някои концепции са научно доказани; други – не са, но на практика редуването на деня и нощта оказва влияние върху редица процеси, които се случват в нашето тяло – включително и върху обработката на храната.

   Хронобиологията е клон на биологията, който изучава ритъма на живот на живите организми. Много от процесите с физиологична и хранителна връзка в нашето тяло следват 24-часов цикъл. Човешкият организъм се ръководи от външни „сигнали“ – светлина/тъмнина, звуци, климат, хранене/пиене и др.

   Скорошни изследвания показаха, че времето на прием на храна може да изиграе съществена роля при регулиране на теглото. В едно проучване на хора, които спазват диета за отслабване, тези, които приемат основно хранене рано (преди 15.00 ч.), отслабват значително повече от онези, които се хранят обилно след 15.00 ч.
 
Доспива ли Ви се през деня?
 
   Някои от нас може да усещат по-силна потребност да дремнат в ранния следобед. Освен това много изследвания показват спад в умствената ни работа, след като се наобядваме, а това води до намалена производителност в следобедните работни часове.

   Нашият ежедневен ритъм оказва влияние на много от функциите на тялото и нивата ни на енергия не са изключение. Проучвания показват, че те имат спад в ранния следобед, непосредственно след като обядваме. Това обяснява защо „следобедната сиеста“ е станала част от работния процес в много култури по света. Някои от нас обаче не усещат подобен спад. Това важи за по-специален хроно-тип хора, при който подобен спад на енергията се среща късно сутрин, а не следобед.

   Въпреки че сънят и работоспособността ни като цяло са под влияние на „големия часовник“ на тялото, съществуват и други фактори, които оказват въздействие. Сред тях са: нивата на хидратиране, количеството сън през нощта, както и количеството храна, консумирано на обяд. Редица изследвания показват, че е възможно да преживеем по-голям спад на енергия след хранене, ако менюто ни е било високовъглехидратно.

 
Как да „настроите“ правилно вътрешния си часовник

 
 1. Започнете деня със здравословна и пълноценна закуска;
 2. Приемайте 3 основни хранения и добавете 1-2 леки здравословни закуски, ако е необходимо;
 3. При възможност планирайте ежедневно храненията си и се старайте да не пропускате основно хранене;
 4. Балансирайте ежедневните основни хранения и се опитайте да избегнете увеличаването на енергиен прием през деня;
 5. Настройте фино своя хранителен режим – старайте се да не отлагате във времето обяда;
 6. Хранете се редовно – намерете своя личен модел и се старайте максимално да се придържате към него;
 
Няколко прости правила в заключение ;)

 
 • Опитайте се да спите 7-9 часа през нощта;
 • Не пропускайте закуската – до обяд ще сте толкова гладни, ако не закусите, че няма да сте в състояние да вземате разумни решения относно здравословното хранене;
 • Насладете се на нисковъглехидратен балансиран обяд;
 • Хапнете здравословна лека закуска в ранния следобед – за да засилите своите нива енергия;
 • Поддържайте се добре хидратирани – водата спомага нормалните стойности на физическите и когнитивни функции;
 

   Можете да запазите удобен за Вас час за БЕЗПЛАТНА ОНЛАЙН КОНСУЛТАЦИЯ с наш сертифициран специалист по здравословно хранене, който да Ви изготви индивидуален хранителен режим, съобразен с Вашите нужди и цели. 
   За информация и записване - пишете ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/WellnessClub.NextLevel

 
  


 
БЛОГ